Els fideus són una de les formes més senzilles que poden
tenir les pastes. Al sud d'Europa els primers a fer-ne van ser els grecs a
l'època clàssica, que els van anomenar itria. La cuina àrab els va adoptar, amb
el nom itriyah, i els va exportar de nou a Europa a l'edat mitjana. Van
començar a introduir-los-hi al llarg dels segles XIII i XIX, a la península
Ibèrica a mesura que hi anaven conquerint territoris. Existeixen documents
escrits en català al segle XIV que els anomenen alatria. Al llibre de Sent Soví apareix una recepta de fideus
amb carn a la cassola pràcticament idèntica a l'actual.
A la cuina catalana de l'edat mitjana, els fideus es
menjaven tant en plats salats, a la cassola, com en pastissos
dolços, com per exemple el pastís de fideus prims amb panses i figues que
apareix al llibre del Coch del mestre Robert.
Fideus a la cassola
Ens els mengem fent tabola
els fideus a la cassola.
Llargs o curts són divertits
i bons per llepar-se els dits.
Quan el suc ens regalima
la mare de por s'aprima.
Però si ens els acabavem
fins perdona que ens taquem.
Miquel Martí i Pol
Aquests son amb rovellons i costella |
Aquests son amb rossinyols i costella
LA FÒRMULA.....
|
dorem a la cassola molta ceba i uns quants alls |
afagir el tomaquet (1 pot de 1/2 de qüalitat- a l'hivern- a la tardor amb tomaquets madurs naturals, que queda més bó) |
reduir molt i molt, quan sembla que comença a enganxar-se, remenar una estona més amb cullera de fusta perquè no es cremi, és la clau perquè ens quedi un bon color, clau dels sofregits catalans. |
la carnissera o el carnicer ens l'han de tallar molt petita. Dorar la costella |
IMPORTANT: FIDEUS DEL N. 5 (a CAL MATABOUS) i ara ho passem tot sense deixar de remenar i ho rossegem una mica. |
He vist fer a la meva mare en temps de pèsols llençar-n'hi uns quants. |
Els tradicionals catalans dels segle XIV amb costella i trocets de salsitxa |
4 comentaris:
Quina pinta Montse, jo sóc mala cuinera però crec que m'atreviré a fer-los doncs semblen fàcils!!
Sí que son fàcils, quan si posa amor i tu ho faràs així. Gràcies Àngels
Hola,
Hem vist que tens moltes receptes al teu bloc i et volem presentar www.lestevesreceptes.cat, un portal web on els nostres usuaris poden buscar entre més de 37.000 receptes de les pàgines i blocs més populars en llengua catalana.
A la nostra página hem creat la secció TOP BLOCS DE RECEPTES, un rànquing de blocs on tu també pots afegir el teu bloc. Nosaltres indexem les teves receptes i els usuaris les poden trobar utilitzant el nostre potent motor de recerca. Lestevesreceptes.cat té més de 2.000 visitants únics cada dia que busquen receptes a la nostra página, generant una gran quantitat de tràfic per tots aquells blocs que formen part del nostre portal. I el millor de tot és que no t’has de preocupar de res perquè tot a Lestevesreceptes.cat és gratis!
Lestevesreceptes.cat forma part del segon portal de receptes més important del món, amb presència a 37 països diferents. Tenim pàgines germanes a França, Portugal, Itàlia, Estats Units o Suècia, entre d’altres.
Vols formar part d’aquesta gran familia?
Moltes gràcies per la teva atenció i restem a la teva disposició!!!!
Carles Vicente
Lestevesreceptes.cat
Hola Carles,
No havia contestat abans perquè tenia dificultats per entrar al meu propi blog, que ja he solucionat.
Doncs, sí que m'agradaria formar part d'aquesta familia.
Gràcies.
Montse
Publica un comentari a l'entrada