els fideus o alatria


Els fideus són una de les formes més senzilles que poden tenir les pastes. Al sud d'Europa els primers a fer-ne van ser els grecs a l'època clàssica, que els van anomenar itria. La cuina àrab els va adoptar, amb el nom itriyah, i els va exportar de nou a Europa a l'edat mitjana. Van començar a introduir-los-hi al llarg dels segles XIII i XIX, a la península Ibèrica a mesura que hi anaven conquerint territoris. Existeixen documents escrits en català al segle XIV que els anomenen alatria. Al llibre de Sent Soví apareix una recepta de fideus amb carn a la cassola pràcticament idèntica a l'actual.
A la cuina catalana de l'edat mitjana, els fideus es menjaven tant en plats salats, a la cassola, com en pastissos dolços, com per exemple el pastís de fideus prims amb panses i figues que apareix al llibre del Coch del mestre Robert.

Fideus a la cassola 
 
Ens els mengem fent tabola 
els fideus a la cassola.
Llargs o curts són divertits 
i bons per llepar-se els dits.
Quan el suc ens regalima
la mare de por s'aprima.
Però si ens els acabavem
  fins perdona que ens taquem.

Miquel Martí i Pol

 

Aquests son amb rovellons i costella

 Aquests son amb rossinyols i costella



LA FÒRMULA.....


dorem a la cassola molta ceba i uns quants alls

afagir el tomaquet (1 pot de 1/2 de qüalitat- a l'hivern-  a la tardor amb tomaquets madurs naturals, que queda més bó)

reduir molt i molt, quan sembla que comença a enganxar-se, remenar una estona més amb cullera de fusta perquè no es cremi, és la clau perquè ens quedi un bon color, clau dels sofregits catalans.
la carnissera o el carnicer ens l'han de tallar molt petita. Dorar la costella

IMPORTANT: FIDEUS DEL N. 5 (a CAL MATABOUS) i ara ho passem tot sense deixar de remenar i ho rossegem una mica.           


Ho cobrim d'aigua, o de brou de pollastre, jo ho faig amb aigua i dues pastilles de brou de pollastre. IMPORTANT: sí es volen sucosos com sopa, doncs més aigua i serveix com un primer plat. A casa els agraden més secs i serveix com a plat únic amb una amanida verda d'enciams per picar. 

He vist fer a la meva mare en temps de pèsols llençar-n'hi uns quants.

Els tradicionals catalans dels segle XIV amb costella i trocets de salsitxa


    

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Quina pinta Montse, jo sóc mala cuinera però crec que m'atreviré a fer-los doncs semblen fàcils!!

casa pairal ha dit...

Sí que son fàcils, quan si posa amor i tu ho faràs així. Gràcies Àngels

Anònim ha dit...

Hola,

Hem vist que tens moltes receptes al teu bloc i et volem presentar www.lestevesreceptes.cat, un portal web on els nostres usuaris poden buscar entre més de 37.000 receptes de les pàgines i blocs més populars en llengua catalana.

A la nostra página hem creat la secció TOP BLOCS DE RECEPTES, un rànquing de blocs on tu també pots afegir el teu bloc. Nosaltres indexem les teves receptes i els usuaris les poden trobar utilitzant el nostre potent motor de recerca. Lestevesreceptes.cat té més de 2.000 visitants únics cada dia que busquen receptes a la nostra página, generant una gran quantitat de tràfic per tots aquells blocs que formen part del nostre portal. I el millor de tot és que no t’has de preocupar de res perquè tot a Lestevesreceptes.cat és gratis!

Lestevesreceptes.cat forma part del segon portal de receptes més important del món, amb presència a 37 països diferents. Tenim pàgines germanes a França, Portugal, Itàlia, Estats Units o Suècia, entre d’altres.

Vols formar part d’aquesta gran familia?

Moltes gràcies per la teva atenció i restem a la teva disposició!!!!

Carles Vicente
Lestevesreceptes.cat

casa pairal ha dit...

Hola Carles,
No havia contestat abans perquè tenia dificultats per entrar al meu propi blog, que ja he solucionat.

Doncs, sí que m'agradaria formar part d'aquesta familia.

Gràcies.

Montse